Wednesday, March 30, 2011

Ayam Penyet RIA vs Ayam Penyet APi



Assalamualaikum



Sape suka makan?? Angkat kening dan senyum cepat-cepat..
..I love eating so much..
lagi-lagi kalau mood tengah hepi terus nak makan makanan yang sedap-sedap

Jumaat lepas, selepas submit chapter 2 dessertation kat my supervisor,
dua hari dua malam duk ngadap benda tu je..edit edit apa yg patut, tambah-tambah apa yg patut
last-last dapat komen 'good' and perlu tambah ckit lg for my chapter 2.
Fuhhh..lega, terasa lega sangat

So, i give present for my self dengan menyerbu Ayam Penyet Ria kat Sekyen 9 Shah Alam
Restoran tu sebelah je dengan bangunan Plaza Masalam
yang ada banyak-banyak bank tu
lagi senang cari je McD area situ, dia berdepan dgn bangunan McD tu je
 

Fisrt-first je masuk restoran tu, teruja dengan decoration nye yang amat cantik, sedap mata memandang
Bali nye style..mestila cantik..dihiasi dgn perabot jati.
Ramai jugak orang time tu..lunch hour la katakan..


semua perabot guna jati..sampai tempat basuh tangan pun guna style Bali..nice ok.



Berbeza di Ayam Penyet APi, buku menu kat Ayam Penyet RIA lagi besar





Saya sorang je yang makan..percaya tak percaya tak? ;)



First time makan kat Ayam Penyet RIA, yang paling saya tak kan lupakan sampai bile-bile..sambal dia..fuhhh sangat-sangat pedas..sampai saya biarkan sambal itu ditepi pinggan sahaja..sape-sape yang sukakan sambal yang sangat pedas tu..apa lagi serangla restoran Ayam Penyet RIA yang berdekatan ye ;D

Berbeza dengan sambal Ayam Penyet AP, walo agak pedas, saya still boleh makan..kalo tak caya boleh tengok kat entri  INI, time tu makan bersama my bestie aka fauziah seman ;)

Tapi paling best kat sini, ayam penyet nye yang sangat sedap, lembut sgt, dengan keraknye yang tak berminyak, tempe yang fresh, tauhu yang lembut..haishh buat kecur air liur je nk p makan lg..lalala walo sambalnye saya tak dapat nak mkn..hukhuk





Terung penyet : RM3.00





tu dia sambal yang saya tak dapat nak telan huhu






nasib baik la terorder sup yang berharga seringgit ni, tak la tercekik makan nasi bersama ayam yang sangat sedap tu. *_*



Thanks to my beloved nad coz dpt temani saya makan-makan dengan enak dan tenangnya..sambil-sambil dengar luahan hati saya dan bertukar-tukar pendapat..cewah..yeah dapat thumbs up dari nad for ayam penyetnye yang sangat sedap. Tapi nad cakap sambal kat Ayam Penyet Wang Solo lagi sedap compare dengan ayam penyet RIA. Yeke nad? Memandangkan nad tak pernah lagi makan kat Ayam Penyet APi, kami sama-sama berlumba-lumba ckp yg mana plg sedap sambal dia. AP! Wang Solo! AP! Wang Solo!haha..last-last yela nad..lps ni akak p try mkn kt Wang Solo pulak naa ;)

Compare harga, Ayam penyet APi lagi murah drp Ayam Penyet RIA
Ayam Penyet kat APi (RM7.50) vs Ayam Penyet RIA (RM7.90)
Nasi Putih APi (RM1.20) vs Nasi Putih RIA (RM1.50)
Air pun lagi murah kat Ayam Penyet APi
Apa-apa pun ayam penyet RIA lagi sedap tambah-tambah tauhu dan tempenye yg sgt fresh..cuma sambal dia je xbrape best sbb tersgt-sgt la pedas..huhu

Buntu nak makan tengah hari or dinner kat mana?
Mungkin Ayam Penyet RIA tempatnye ;)



Apa-apa pun berbaloi-baloi....kenyang sampai ke malam di buatnya.
lepas ni nak p serang restoran ayam penyet wang solo pulak..
Alhamdulillah, syukur di atas rezeki yang Allah kurniakan~


p/s : Makan untuk hidup..bukan makan untuk emo-emo n bukan hidup untuk makan je.

 

5 comments:

damhaziaf said... BALAS

padang jawa would be better... :)

NoRa DaDiLLa said... BALAS

k.anis... try makan kt the curve... dad da try byk ayam penyet nie.. ap.. ria.. ade lg ape ntah kt wangsa walk 2.. kt sunway penah try gak.. but so far... the curve is the best!!! thumbs up 10000x.. nme tmpt 2 Waroeng Penyetzzz... dad x mkn taufu tau.. tp kt sne smpai mntk taufu lebih!! taufu die sedap sbb homemade.. terbaek!!! segale2galenye best sne.. mmg org sanggup beratur pnjg utk mkn kt sane.. dad ar slh sorg yg terpkse beratur 2... kih3.. tp superb!!!

CemPaKa SiReH said... BALAS

@damhaziaf
thanks faiz for ur suggestion..i will try nx time, mesti! :)

CemPaKa SiReH said... BALAS

@NoRa DaDiLLa : the curve? wowow..mesti try nih!..memandangkan satu rumah xpernah mkn same2 kat luar, jom kita serang the curve a.s.a.p ok..dad kna jd co-pilot nanti tau ;D

NoRa DaDiLLa said... BALAS

jom2 k.anis... kte pegi mkn rmai2... best nie... hehehe...=))