Monday, February 28, 2011

Luar Nampak Tenang Tapi Hati........



.......

"Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta"  




............


"Buatlah sesuatu atas dasar mencari redha Allah SWT walaupun perlakuan tidak semudah tutur kata. Perjuangan itu memang memenatkan dan kadangkala mengundang rasa putus asa. Namun, ketahuilah bahawa penat itulah yang bakal melahirkan izzah seseorang hamba dan sesungguhnya ketabahan tinggi nilainya di sisi Allah SWT"






.............




"Duhai bakal isteri/isteri, belajarlah untuk menjadi sekuat Siti Hajar dan seteguh Siti Fatimah tatkala berhadapan dengan hidup yang serba kekurangan. Cinta mereka kepada Allah SWT tidak pernah kurang. Inilah mahar yang harus dibayar demi meraih kekuatan cinta abadi dan iman yang kukuh. Segala-galanya kerana Allah SWT"




...............




"Allah SWT bukan sahaja menguji cinta kita kepadanya tapi cinta kita kepada-Nya. Pulihkan cinta kalian kepada-Nya, demi cinta kalian kepadanya "











Sunday, February 13, 2011

Vacancy - Review Writer for hannahjohary.blogspot.com


...Assalamualaikum...


Pertama sekali menjenguk blog Hannah Johari is last month. Saya tak ingat berape hari bulan, tapi saya still ingat pada waktu tengah hari saya blog walking entah mana-mana blog, then saya terpanggil nak mengelikkan blog hannah johary dan entri pada masa itu yang 1st saya tengok : The Bloggers Gathering 16.01.2011. I love kids very much. Membuatkan saya teruja nak baca thats entri coz ade picture ibu bersama anak masing-masing yang comel-comel. So sweet. Saya ni bukan la seorang yang rajin sangat nak baca kalo entri tulis yang panjang-panjang berjela lagi-lagi kalo ade bahasa campur-campur dengan english (coz saya tak brape suka bhs english, hehe). But kalo kat blog hannah johary rase lain daripada yang lain. Terus nak baca, terus excited nak scroll mouse sampai habis..


Then nampak picture seorang budak perempuan tengah pakai riben putih kat kepala..picturenye ade kat bwh tu.. Ya Allah comelnye budak tu. Myiesha namenye..name pun same cute dengan orangnya kan. Scroll lagi kat bawah sambil-sambil baca apa yang ditulis olah hannah, terasa bestnye kalo dapat jumpe dengan blogger-blogger lain. Seriously hannah johary nye cite macam tengah baca novel..die nye klakar, die nye impression, macam kuar dari hati yg sungguh ikhlas, tak de hipokrit, tak de la mcm sesetengah orang nak cover-cover cun (haha macam saya la tu), semuanye lengkap..semuanye detail sampai buat kita yg terbace ni boleh imagine apa yang berlaku time tu..hehe. Then saya tengok picture tuan nye blog, eh eh muka hannah ni mcm muka house mate saya la..senyum dia tu mcm nak sama..mesti hannah ni jenis seorang yang periang n happy go lucky. That my 1st impression when i saw muka hannah. 

     
 Comel kan Myiesha..rase nak cubit-cubit je pipi dia tu


Then saya terus klik kat older post, teruja kot nak baca entri-entri yang lain. Baca lagi-baca lagi dan terus membaca. Dan dalam pada masa tu saya ada tertengok picture kat linkwithin yang hannah dulu tak bertudung rupenye. Eh macam mana hannah boleh bertudung ye..wah lagi saya bertambah-tambah teruja cari entri mula-mula hannah bertudung..kenapa..bile..semua soalan terbayang dlm otak kepala saya time tu..Finally saya terjumpa jugak entri tu (link)..hehe. Comelnye hannah pakai tudung. Saya tertarik dengan kata-kata kat bawah yg ditulis oleh hannah...


Because I feel that my life is already complete. I am married. Dah ada anak. Time beranakkan Myiesh, Tuhan dah ampunkan semua dosa I. Apa lagi yang I nak.

Ada masanya saya malu dengan Tuhan. Selama ini Dia adalah maha pengasih & penyayang, although I do sins repeatedly. Sampai bila harus begini.
But most importantly, I am doing this kerana Allah. Lillahi Taala.


My love, my strength, my everything.

Mett & Myiesha.



Buat masa ni entri yang salah satu paling saya suka..yang saya boleh buat rujukan dekat entri ini (link). Haha. Bab-bab cerita kahwin ni sapa tak suka. Banyak perkara yang saya dapat dalam entri tersebut. Lagi-lagi kat part agak-agak brape bajet majlis perkahwinan tu. Saya terkejut juga bila mana hannah cakap barang hantaran dia tak de perfume, tak de beg..or tak de jam. Just simple invitation card,  just simple wedding. True hannah. Buat ape buat majlis besar-besar kalo banyak ke arah yang membazir. Asalkan benda wajib dan sunat yang kita dah buat untuk majlis knduri khwin..saya rasa sudah cukup bagi saya..dan paling bahagia kita kahwin dgn orang yg kita sayang..the person we are love, wink wink wink ;)  


Lima tahun dalam berblog, bukan jangka masa yg singkat. Lama tu menulis. Lagi-lagi dah jadi seorang ibu, dah jadi seorg isteri, dengan kerjayanya lagi..nak kemas rumah lagi..bukan senang. Kisah percintaan hannah yg 10 tahun terjalin sampai ke jinjang pelamin, pergh bukan jangka masa yang singkat...dari skuter yg cute ke kereta gen-2 kaler oren, dari mula-mula mengandung sampai selamat melahirkan Myiesha...dari nak cari n nak letak nama ape kat Myiesha sampaila dapat nama Farimyiesha (i like thats first name so much coz remember someone special in my heart)..semua cerita-cerita tu macam sebuah novel.


So, inilah Hannah Johary :-


- I am Hannah Johary, a beautiful wife to Mett & a rock mother to Myiesha (Agree)

- I am talkative (Yes, your are talkative woman)

- I love expressing myself (very-very much, hehe)
- I love to go jalan-jalan.- I love sunny days, the beach & the sunset.
(tak payah cakap, tengok pambar pun dh tau ;D)

- I love Customer Service line too much. Agaknya kalau ada PhD pun I will still work in the Customer Service line. (tak boleh disangkal lagi)

- I will laugh loudly run around the whole house or cry tersedu-sedu when I watch TV alone at home.
(hehe..so cute)


Wow macam tak percaya je saya dapat tulis sebanyak ni..haha. Paling panjang saya dapat tulis entri kat link ni (I'm not perfect too) je..Betul, penangan blog hannah johary buat saya sampai tak sedar yang saya dapat tulis sampai macam ni.Time saya mula-mula baca blog hannah pun dah terasa penangannya..terus jadi follower hari tu jugak then sampai tak sedar hari dah petang!! Haha. nasib baek time tu saya tgh "abc" dan duk rumah sewa..tak de la saya terkejar nk solat,  nak tolong my mom kt dapur n tolong kemas rumah..hehe



sama tak muka kak hannah dgn house mate saya..ade iras-irasla sikit kan :)


Hopefully, doa saya..moga-moga saya dipanjangkan umur..suatu hari, saya dapatlah berjumpa dengan kak Hannah Johary. InsyaAllah..semoga dipermudahkan urusan..memang saya teringin sangat nak jumpe dengan kak Hannah suatu hari nanti. Saya menulis semua ni pun bukan kerana rm100, tetapi kerana saya memang suka kat blog kak hannah johary. You give a lot of motivation for me sis. Keep it up kak hannah. Teruskan menulis ok..sayalah salah seorang yang akan setia membaca dan excited menunggu entri-entri terbaru dari kak hannah. Chaiyok-chaiyok :)


p/s : what ever you do, what ever your write..just be yourself..don't be hypocrite :-)



.........................................................................................................

UPDATE ; 19hb April 2011



Alhamdulillah..syukur dgn izinNya saya terpilih mendpt grand winner prize dari Hannah Johary..thanks a lot hannah.


& the WINNER goes to..


***




***




***




***




***




***









Yes, you!

Saya tahu kamu masih rasa seperti tidak percaya, but yes, you are the grand winner of the Vacancy - Review Writer of www.hannahjohary.blogspot.com contest. Like I said earlier, memang susah hendak pilih winner. Semuanya kawan baik saya, semuanya avid reader saya. But guess what, you are just lucky!

....Alhamdulillah, I receive many positive feedbacks. Thanks so much to all the participants. Saya sangat hargainya. & to Cempaka Sireh, why do I choose you as the winner? -copy from blog hannah..minta izin ye pn hannah..hehe-



Nak tau kenape sy terpilih as the winner?


boleh la klik kat link kt bwh ni kalau nak tau dgn lebih lanjut..:)





Very excited nak ketemu Hannah & Farimyiesha!!..itu yang saya mahukan sebenarnya..nk kongsi cite dgn hannah and sudah semestinya nak peluk n cium kuat-kuat sama itu cute girl, Myiesha!..tak sabar rasanye. Semoga Allah permudahkan segala urusan utk pertemuan ini..insyaAllah. Thanks again hannah. Thanks a lot =)


ni gambar-gambar saya ambil dari blog hannah;




-Farimyiesha-









Hannah Johary & Myiesha


nanti kita jumpa tau after final exam finish..insyaAllah 
(^_^)




p/s: ada sape-sape yg berminat mau jd photographer sy with myiesha n hannah x???..lalalaa ;D

Saturday, February 5, 2011

Sedetik Sepi




Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu



Sepi hati terjadi lagi...mungkin hanya seketika..sedetik waktu sepi ini pasti akan berlalu..Pelik. Time duk feeling meeling lagu sedetik lebih nyanyian anuar zain..tibe-tibe sepi bertamu semacam..Maybe dek terpandangkan hand phone yg jauh disisi..tercampak kat atas katil dipandang sepi sahaja. Tidak sesepi seperti jalan raya petang tadi..dari kelantan-grik-seri iskandar-rawang-kajang; 11 jam berada dalam kereta..riuh betul jalan raya hari ini..

Hand phone yang sudah 5 tahun memberi khidmat kpd saya dipandang sepi sekali lagi. Kalo top up rm10 je, sebulan pun masih tak habis lagi top up tu. Kalo tak de tanye pasal kelas, pasal assignment, tanya khabar..hp tu pasti sepi je seribu bahasa. Tapiii mungkin tidak sesepi orang yang membuat panggilan kepada saya tengah hari semlm. 

"Akak, aduwa kak..kemalangan..dah meninggal" sambil menangis teresak-esak. Ya Allah, innalillah.. Panggilan dari house mate saya, nad mematikan ketawa saya yang baru berlalu melayan tok mek di dapur. Ketika saya tengah gembira disamping keluarga tercinta di kampung...ada yang tengah berduka lara, tengah bersedih..


"Akak tolong doakan untuk arwah ye kak" 3 tahun 4 tahun perkenalan....3 tahun 4 tahun usia perhubungan mereka..bukan jangka masa yang singkat..pasti mereka berharap hubungan yang direstui oleh kedua-dua ibu bapa akan berakhir ke jinjang pelamin, namun Allah terlalu menyayangi arwah..menjemput pergi terlebih dahulu meninggalkan kita semua.


Tabah ye nad. Moga kamu tabah menghadapi dugaan yang bagi saya begitu berat Nad nak melaluinya. Lebih sedih dari hubungan yang putus di tengah jalan. Sejam yang lalu..masih kedengaran esak tangisnya yg cuba ditahannya..Ya Allah kuatkanlah diriku untuk ku berhadapan dengannya esok.. Saya perlu kuat, selaku kakak yg tua di rumah sewa tu..saya tak boleh menangis di hadapannya, perlu memberi kata-kata semangat kepadanya, perlu setia mendengar apa sahaja yg ingin dia luahkan..perlu berbuat apa sahaja yang saya mampu untuk nad kembali senyum, kembali dengan gelak ketawa yang sentiasa berada di wajahnya. Bukan senang..perlu ambil masa juga..tapi saya yakin sepi kehilangan orang yang kita cintai tidak akan sesepi untuk selama-lamanya...



p/s : Al-fatihah untuk arwah Aduwa. Semoga dia ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Amin. 








Friday, February 4, 2011

Jom kita Karoeke!!


Assalamualaikum..



Ok ni entri tak nak sedih-sedih dah...



ni entri hepi daripada biase!!


Now i'm at kampung tercinta!!


setelah bertungkus lumus mendapatkan line broadband..akhirnye dpt jgk update blog..hooreyy


al-maklumlah..kate duk kt kampung kn..susah tul nk dpt line..huhu


Suke-suke..suka suki suko sampai tak boleh bayangkan 


Alhamdulilah..syukur diberi nikmat dan dipjgkn umur dpt menikmati rasa hepi mcm ni lagi..


dikelilingi my love..si bucuk aisha..si comel yaya..tok mek..tok ayah..mak-mak n bapak-bapak sedara..sepupu-sepupu..owh indahnya rase..


pagi-pagi kat kampung nih..air nye sejuk bukan kepalang..nak tak nak terpaksa mandi jgk dgn air sejuk tu



dulu..rumah tok mek ada jugak perigi kat dapur tu..lagi sgt-sgt sejuk airnye..sampai ke tulang la rasenye kesejukan tu..


tapi..bile anak dh besar..dah keje..cucu-cucu tok mek pun makin lama makin bertambah..so perigi tu pun dah tak de dah..rumah tok mek dah diubah suai..dah dibesarkan cikit..so tak dpt la nk merasa air perigi lagi..huhu


kami adik-beradik setiap kali balik kampung mesti balik duk rumah tok mek walo ade rumah sendiri kat kampung...kate balik kampung kn..mestilah balik rumah tok mek..buat ape balik rumah sendiri..mcm tak merasa balik kampung la kalo balik rumah sendiri huhu

kami adik beradik pasti bagi seribu satu alasan kat our parents nape tak nak balik rumah sendiri..nak jugak nak duk rumah tok mek..kami tak kisah pon berebut-rebut tempat nak tido kt mane..tak kesah pon walo tido hanye berlapik kan tilam toto je..tak kesah pon kena mandi dgn air sejuk pagi-pagi..ASAL kn dapat duk rumah tok mek!!


sape-sape tengah on diet ke..tengah jaga makan ke..jangan harap la nak diet-diet nih kalo duk kt kampung..say bye-bye la kat diet tuh..pagi makan nasi..tengah hari makan nasi..petang makan lagi..malam pun makan lagi..macam mane nak diet..time ni la anak cucu mintak masak itu..masak ini..yg tgh mengidam tak usah nk oyak la..lagi-lagi BUDU wajib okeh kat atas meja makan tu..sentiasa kena ade..dah dpt agak kampung saya kt mane kn?? ;D


Jom kita karoeke!!


si bucuk aisha yg sgt-sgt suke cite korea "He is Beautifull"...smp siap hafal lagi lagu-lagu dlm drama tu..


Aisha aisha....pagi-pagi dah memekak buat kelas karaoke kt rumah tok mek..




jom layannnnnn~~



video

Sambil-sambil bt keje sekolah, sambil-smbil kte nyanyi ye kwn-kwn (lantaklah sumbang pon asal hepi ok) ;D


video

si bucuk ni semua brg-brg die wrna pink..beg sekolah pink..selipar pink..baju-baju semua warna pink except sweater yg dia tgh pakai tu..cubela teka umur saya ni brape uncle-unty semua ;)


peace no war ;)


Aleya Faresha a.k.a yaya dh nak masuk 4 bulan dgn berat nak dekat 7 kg..fuhhh


ble tgk kekasih-kekasih hati saya nih..yg tengah sedih..yg tengah kusut..yg tengah serabut..semua hilang u..;D

huhu..esok dah kena balik kajang dah..cepatnye mase berlalu kan..

bila berada di kampung...semua keje-keje sekolah tak dpt nk buat...banyak tul aktiviti..huhuhu




p/s: kita hanya akan menghargainya..apabila kita kehilangannya..~~