Wednesday, January 12, 2011

Kegembiraan dan Kesedihan Silih Berganti"bagi setiap kegembiraan ada kesedihan dan tidak ada satu tempat pun yang dipenuhi kesenangan kecuali tempat itu juga diisi oleh kesedihan...."

Allah tak bagi kita gembira all the times. Dia tetap menguji hamba nya dgn kesedihan, kesusahan n etc yg pahit supaya hamba2 nya tdk hanyut melupai NYA. tapi setiap detik kepayahan yg kita lalui ada bayaran Allah berikan kerana DIA lah perancang terbaik n perfect dr segala sudut.kebahagian hidup ini silih berganti - iaitu antara bahagia dengan derita. Nak rasa bahagia kena tahu derita...kalau tak, bahagia tu nanti tak ada makna.... pain is pleasure...everyone needs a little or a whole lot of pain in their life...Hidup ini adalah lubuk kesedihan bg org mukmin dan keseronokan bg yg kafir, kebahagiaan hakiki dijanjikan ALLAH di alam akhirat yg kekal abadi......
Adakalanya kita perlu ketawa agar kita tahu menilai mahalnya setitis airmata ... & ... adakalanya kita perlu menangis agar kita tahu bahawa hidup ini bukannya sekadar untuk ketawa. Bahagia seseorg hambaNya bukan terletak pd penilaian org lain, duka seseorg hambaNya tak sama dirasai org lain ... TETAPI bahagia yang hakiki adalah ketakwaan yg semua hambaNya patut miliki. Jangan sesekali bandingkan kebahagiaan kita dgn org lain ... kelak kita tidak akan pernah untuk memperolehi apa-apa kebahagiaan.
kerana sesungguhnya sesudah kesusahan atau kesedihan itu ada kesenangan
(surah Alam Nasyrah:5-6)


p/s : Doaku semoga si dia selalu tabah, redha dan pasrah dlm menghadapi ujian yg diberikan kpdnya...dia seorg yg sangat kuat sepanjang mengenalinya..saya yakin dia tdk akn mudah berputus asa dgn segala ujian yg diberikan kpdnya...0 comments: